Jak powstaje piwo i wino bezalkoholowe?

Opublikowany: środa, 6 grudnia 2023

Produkty bezalkoholowe przez wiele lat utrzymywały się na obrzeżach rynku alkoholi, stanowiąc bardziej niezbyt smaczną ciekawostkę niż realną alternatywę dla tradycyjnego piwa czy wina. W ostatnich latach rynek napojów bezalkoholowych przeżywa jednak prawdziwą rewolucję! Coraz więcej konsumentów poszukuje smacznych i zdrowych zamienników swoich ulubionych napojów alkoholowych, co skłania producentów do eksperymentowania i innowacji. Nie powinien dziwić zatem fakt, że na sklepowych półkach nie uświadczymy już mdłych, rozwodnionych „alkoholi bez procentów”, a napoje pełne smaku i aromatu. Dlaczego warto po nie sięgać? W jaki sposób powstają bezalkoholowe piwa i wina? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule!

Produkty bezalkoholowe ‒ czym są?

Mogłoby się wydawać, że piwa czy wina bezalkoholowe ‒ zgodnie ze swoją nazwą ‒ nie zawierają w swym składzie alkoholu. Co zaskakujące, nie jest to do końca prawdą. W Polsce definicja produktów bezalkoholowych jest regulowana przez przepisy prawa, które określają maksymalną zawartość alkoholu w tego typu napojach. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, napoje bezalkoholowe to napoje, które zawierają mniej niż 0,5% objętościowych alkoholu. Definicja ta dopuszcza więc minimalną obecność alkoholu, która może pojawić się naturalnie podczas procesu fermentacji.

Dlaczego warto sięgać po bezalkoholowe zamienniki alkoholu?

Popularność napojów bezalkoholowych stale rośnie. Coraz więcej konsumentów sięga po zamienniki napojów alkoholowych z oznaczeniem 0%. Dlaczego? Wina czy piwa bezalkoholowe nie różnią się smakiem od swoich pierwowzorów, przy czym ich wybór wiąże się z licznymi korzyściami. Do największych zalet spożycia napojów bezalkoholowych zalicza się między innymi:

  • bezpieczeństwo ‒ osoby pijące napoje bezalkoholowe są mniej skłonne do podejmowania ryzykownych zachowań, a także mogą bezpieczenie kierować autem;
  • brak złego wpływu na zdrowie ‒ napoje bezalkoholowe eliminują ryzyko związane ze spożywaniem alkoholu, takie jak uszkodzenia wątroby czy problemy z układem sercowo-naczyniowym. Są one bezpieczniejsze dla zdrowia, szczególnie dla osób z przeciwwskazaniami medycznymi do spożywania alkoholu;
  • mniejszą kaloryczność ‒ piwa czy wina bezalkoholowe zwykle mają mniej kalorii niż ich alkoholowe odpowiedniki, co jest korzystne dla osób dbających o linię lub odchudzających się;
  • brak kaca ‒ wybór „alkoholu bez procentów” pozwala uniknąć złego samopoczucia w trakcie poimprezowego poranku.

Wyzwania w produkcji napojów bezalkoholowych

Popularność napojów bezalkoholowych sprawiła, że niemal każdy tradycyjny trunek ma swój odpowiednik bez procentów. Konsumenci mogą zatem sięgać nie tylko po wina czy piwa bezalkoholowe, ale również inne rodzaje alkoholi, w tym whisky, gin czy nawet… wódkę. Nie ulega jednak wątpliwości, że przy wyborze tego typu napojów najważniejszym czynnikiem jest smak. Uzyskanie smaku identycznego ze smakiem tradycyjnych trunków z alkoholem jest nie lada wyzwaniem dla producentów.

Jak powstaje wino bezalkoholowe?

„Wino potrzebuje smaku, a nie alkoholu” ‒ to właśnie ta myśl przyświecała młodemu Carlowi Jungowi, który ponad 100 lat temu odkrył i opatentował proces produkcji wina bezalkoholowego. Winiarz bynajmniej nie mylił się w swoim założeniu, ponieważ winnica produkuje bezalkoholowe napoje po dziś dzień, eksportując je z Niemiec na cały świat. W dużej mierze produkcja wina bezalkoholowego przebiega tak samo, jak produkcja jego tradycyjnego odpowiednika. Kluczowy jest jednak proces dealkoholizacji, który umożliwia cieszenie się pełnią smaku i aromatu wina, przy jednoczesnym braku zawartości alkoholu.

Istotą tego procesu jest delikatne usuwanie etanolu, zazwyczaj poprzez destylację próżniową lub odwróconą osmozę. Podczas destylacji próżniowej wino jest podgrzewane w niskiej temperaturze (około 20-30°C). Zmniejszone ciśnienie sprawia, że temperatura ta wystarcza, by alkohol zaczął wrzeć, co pozwala na odparowanie go bez utraty smaku i aromatu. Odwrócona osmoza to z kolei proces filtracji, który oddziela alkohol od reszty składników wina. Oba te procesy wymagają precyzji i kontroli, by końcowy produkt zachował wszystkie pożądane cechy wina, a jednocześnie pozbawiony był etanolu.

Jak powstaje piwo bezalkoholowe?

Przypuszcza się, że pierwsze piwa bezalkoholowe pojawiły się na światowym rynku w 1919 roku, stanowiąc odpowiedź na amerykańską prohibicję. Dziś, ponad 100 lat później, współczesny proces produkcji piwa bezalkoholowego nie różni się zasadniczo od dawnych metod.

Warzenie piwa bezalkoholowego jest niemal identyczne, jak w przypadku tradycyjnego piwa, jednak wymaga modyfikacji procesu fermentacji alkoholowej. Przeprowadza się tzw. fermentację zimną, z zastosowaniem niskiej temperatury lub fermentację przerywaną, którą zatrzymuje się na bardzo wczesnym etapie, zanim drożdże wyprodukują większe ilości alkoholu.

Powstałe w ten sposób piwo jest niskoprocentowe, jednak z uwagi na zawartość alkoholu przekraczającą niekiedy 0,5% objętościowych, nie zawsze może nosić miano bezalkoholowego. Właśnie dlatego powstały napój również musi zostać poddany procesowi dealkoholizacji. Przeprowadza się go podobnie, jak w przypadku win bezalkoholowych ‒ za pomocą destylacji próżniowej lub odwróconej osmozy.

Ciekawe alternatywy dla piwa i wina bezalkoholowego

Nie masz ochoty na piwo czy wino bezalkoholowe? Żaden problem! Obecnie w sklepach znaleźć można szeroki wybór napojów bez procentów, które doskonale sprawdzą się jako alternatywa na imprezach i spotkaniach towarzyskich. Zamiast tradycyjnego alkoholu sięgnąć można po:

  • mocktaile ‒ bezalkoholowe odpowiedniki tradycyjnych drinków, które dzięki zastosowaniu świeżych soków, syropów, ziół czy przypraw wyróżniają się kreatywnym i oryginalnym smakiem;
  • bezalkoholowe cydry i perry ‒ świeże i orzeźwiające napoje, które szczególnie sprawdzą się podczas ciepłych, letnich wieczorów;
  • bezalkoholowe prosecco i szampany ‒ to doskonała alternatywa na specjalne okazja dla osób, które cenią sobie elegancję i wyrafinowanie;
  • kwas chlebowy ‒ tradycyjny napój słowiański, który zyskuje na popularności jako alternatywa dla piwa. Charakteryzuje się lekko kwaśnym smakiem i wysoką zawartością prozdrowotnych probiotyków.
Umów wizytę domową, niedługo przyjedziemy. 24h / 7 dni w tygodniu. Zadzwoń: 511 833 844