Skutki spożycia alkoholu odczuwamy przez następne kilka godzin, jednak w przypadku nadmiernej jego ilości konsekwencje mogą pojawić się również kolejnego dnia. Kac to powszechnie znane zjawisko, a jednak wciąż niewiele osób wie, jakie mechanizmy stoją za jego rozwojem. Okazuje się, że złe samopoczucie ściśle związane jest z procesami, które odpowiadają za eliminację ulubionych trunków z ustroju. W dzisiejszym artykule przybliżymy nieco tajniki biochemii człowieka i w prosty sposób prześledzimy losy alkoholu w organizmie.
Najważniejszą rolę w metabolizmie i eliminacji alkoholu odgrywa wątroba ‒ to właśnie w tym narządzie dochodzi do neutralizacji ponad 90% spożytego trunku. Pozostała ilość alkoholu jest wydalana z organizmu wraz z moczem, potem lub wydychanym powietrzem. Co istotne, metabolizm alkoholu ma swoje ograniczenia. Przyjmuje się, że w ciągu godziny wątroba może zneutralizować około 10 gramów czystego etanolu. Jeżeli spożywamy wysokoprocentowe trunki w szybkim tempie, metabolizm nie nadąża, przez co stężenie alkoholu we krwi gwałtownie rośnie.
Nie ulega wątpliwości, że etanol jest substancją toksyczną, dlatego też nasz organizm wykształcił kilka mechanizmów odpowiedzialnych za eliminację tego związku. Przyjmuje się, że najważniejszą rolę w metabolizmie alkoholu odgrywa szlak dehydrogenazy alkoholowej. W jego pierwszym etapie etanol jest utleniany przez dehydrogenazę alkoholową do aldehydu octowego.
Alkohol może być metabolizowany także na drodze:
Jak łatwo zauważyć, w przebiegu większości szlaków metabolicznych alkohol jest przekształcany w aldehyd octowy. Co istotne, związek ten jest o wiele bardziej niebezpieczny dla organizmu, ze względu na swoją wysoką toksyczność. Choć aldehyd octowy odpowiada za pojawienie się symptomów kaca, jego obecność w organizmie prowadzi również do długofalowych konsekwencji. Związek ten uszkadza główne narządy organizmu, takie jak serce, trzustka czy mózg, prowadząc do rozwoju wielu chorób związanych ze spożyciem alkoholu.
Jak nasz organizm radzi sobie z nagromadzeniem szkodliwego aldehydu octowego? Związek ten jest metabolizowany przez dehydrogenazę aldehydową do kwasu octowego, który jest ostatecznie przekształcany do nieszkodliwych metabolitów, czyli wody i dwutlenku węgla.
U osób sporadycznie sięgających po alkohol, etanol jest eliminowany z ustroju głównie poprzez aktywność dehydrogenazy alkoholowej. Inaczej jest jednak w przypadku picia szkodliwego lub regularnego nadużywania alkoholu, kiedy to dochodzi do aktywacji pozostałych szlaków metabolicznych. Badania naukowe wykazały, że to właśnie produkty tych reakcji, a nie czysty etanol, wywierają najbardziej toksyczny wpływ na organizm człowieka.
Zmiany metaboliczne w przebiegu nadużywania alkoholu są wyjątkowo szerokie i skutkują między innymi zmianami stłuszczeniowymi wątroby czy wzrostem stężenia mleczanów i ciał ketonowych we krwi, które odpowiadają za przewlekłą kwasicę metaboliczną. Naukowcy dowiedli również, że metabolizująca etanol dehydrogenaza alkoholowa uczestniczy w kilku innych reakcjach, a nadmiar alkoholu upośledza metabolizm witaminy A czy aminokwasów siarkowych. Warto ponadto wspomnieć o wzmożonym wytwarzaniu reaktywnych form tlenu, które zaburzają równowagę oksydoredukcyjną organizmu, generując przewlekły stres oksydacyjny.
Zmiany metaboliczne wywołane przez spożycie alkoholu nie są szczególnie odczuwalne. Nie znaczy to jednak, że ich wpływ na zdrowie można pominąć. W perspektywie miesięcy i lat uszkodzenia narządów i tkanek kumulują się, doprowadzając do rozwoju licznych schorzeń.
Zastanawiasz się, czy w jakikolwiek sposób możesz przyspieszyć eliminacją alkoholu ze swojego organizmu? Okazuje się, że tak! Negatywny wpływ alkoholu na organizm, w tym na wątrobę, można zminimalizować za pomocą odtrucia alkoholowego. Jest to metoda, którą najczęściej wykorzystuje się do leczenia objawów kaca, jednak jej zastosowanie jest o wiele szersze.
Odtrucie alkoholowe, nazywane również detoksem, to zabieg wykorzystujący właściwości kroplówek dożylnych. Odpowiednio dobrane związki odżywcze, dostarczone bezpośrednio do krwiobiegu, przyczyniają się do zneutralizowania szkodliwego wpływu alkoholu na wątrobę. Duża objętość izotonicznej soli fizjologicznej pozwala na wypłukanie resztek alkoholu i jego metabolitów z organizmu, a dodatek ornityny i wolnych rodników wspomaga regenerację miąższu wątroby.
Jesteś po suto zakrapianej imprezie i chcesz szybko stanąć na nogi? A może masz dość nierównej walki z kacem? Z KacDoktorem w szybki sposób uporasz się z nieprzyjemnymi konsekwencjami picia alkoholu! Zadzwoń do nas lub wypełnij formularz internetowy, a nasz specjalista od odtrucia dojedzie pod wskazany przez Ciebie adres na terenie Warszawy i okolicznych miejscowości. Potrzebujesz pomocy w środku nocy lub w dzień wolny od pracy? Żaden problem! Z odtrucia alkoholowego możesz skorzystać całodobowo, w każdy dzień tygodnia.