Wpływ spożycia alkoholu na masę ciała

Opublikowany: piątek, 18 czerwca 2021

Brzuch piwny, czyli żartobliwe określenie na otyłość brzuszną, nie wzięło się znikąd. Nie od dziś wiadomo, że częste spożycie alkoholu nie sprzyja utrzymaniu masy ciała. Okazuje się jednak, że nie jest to tylko kwestia dodatkowych kalorii, a całe zagadnienie jest o wiele bardziej złożone. Zastanawiasz się, dlaczego alkohol sprzyja tyciu? A może chcesz wiedzieć, jaki rodzaj trunku najmniej służy Twojej sylwetce? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule!

Dlaczego alkohol przyczynia się do rozwoju nadwagi i otyłości?

Z roku na rok problem nadmiernej masy ciała dotyczy coraz większego odsetka społeczeństwa. Szacuje się, że z nadwagą lub otyłością zmaga się już ponad 60% Polaków. Jak na tę sytuację wpływa spożycie alkoholu, czyli używki, po którą sięgamy najczęściej? Okazuje się, że alkoholowe trunki, w zależności od ich rodzaju, przyczyniają się w dużej mierze do stopniowego przybierania na wadze.

Wartość energetyczna zależy od rodzaju trunku

Jeden gram czystego etanolu to 7 kalorii. Czy jest to dużo? Wartość energetyczna alkoholu jest większa niż białka i węglowodanów, a tylko niewiele mniejsza niż tłuszczu, którego jeden gram ma 9 kalorii. Oznacza to, że gęstość energetyczna alkoholu jest relatywnie wysoka. Nie należy jednak zapominać, że alkoholowe trunki zawierają często inne składniki, takie jak węglowodany czy tłuszcze, które jeszcze bardziej zwiększają ich kaloryczność.

Aby lepiej zrozumieć wpływ spożycia alkoholu na wagę, warto prześledzić wartość energetyczną standardowych porcji poszczególnych trunków:

  • kieliszek 50 ml wódki – 110 kcal;
  • szklanka 50 ml whisky – 125 kcal;
  • kieliszek 50 ml koniaku – 160 kcal;
  • kieliszek 50 ml ginu – 105 kcal;
  • kieliszek 50 ml ajerkoniaku – 140 kcal;
  • lampka 120 ml wytrawnego czerwonego wina – 82 kcal;
  • lampka 120 ml słodkiego czerwonego wina – 128 kcal;
  • lampka 120 ml wytrawnego białego wina – 79 kcal;
  • lampka 120 ml słodkiego białego wina – 114 kcal;
  • lampka 100 ml szampana – 76 kcal;
  • kufel 500 ml jasnego piwa – 245 kcal;
  • kufel 500 ml ciemnego piwa – 340 kcal.

Alkohol sprzyja tyciu na drodze kilku mechanizmów

Jak widać, nawet podczas umiarkowanego spożycia alkoholu dostarczamy do organizmu ilość kalorii, która może odpowiadać dużemu posiłkowi. Tycie po alkoholu jest jednak o wiele bardziej złożonym zjawiskiem, które nie zależy jedynie od kaloryczności spożywanych trunków. Badania naukowe wykazały, że przyrost masy ciała wynika również z:

  • obecności przekąsek – alkohol bardzo często spożywany jest z wysokokalorycznymi przekąskami, takimi jak chipsy czy orzeszki ziemne;
  • wpływu alkoholu na apetyt – używka ta wywiera efekt na niektóre hormony, takie jak leptyna, serotonina czy neuropeptyd Y, przez co zaburza funkcjonowanie ośrodka głodu i sytości w mózgu;
  • niedostatecznej ilości snu – zakrapiane alkoholem imprezy nie sprzyjają wysypianiu się, a negatywny wpływ alkoholu na sen zaburza jego jakość, co predysponuje do rozwoju nadwagi;
  • uwarunkowań genetycznych – mutacja w genie ADH1B wpływa na tempo eliminacji alkoholu z organizmu, a tym samym wykorzystanie go jako źródła dodatkowej energii.

Długotrwałe nadużywanie alkoholu prowadzi do wyniszczenia organizmu

Choć alkohol spożywany w umiarkowanych ilościach sprzyja tworzeniu się tkanki tłuszczowej, jego większe ilości wywierają ogromny wpływ na całą kompozycję ciała. Skutki regularnego przyjmowania tej używki widoczne są szczególnie u osób zmagających się z chorobą alkoholową, u których dochodzi do postępującego wyniszczenia organizmu.

Co należy wiedzieć o kacheksji alkoholowej?

Kacheksja, czyli wyniszczenie organizmu, to bardzo częste zjawisko w zaawansowanej chorobie alkoholowej. Zjawisko to ma wiele czynników, jednak najważniejszą rolę odgrywa uboga energetycznie i odżywczo dieta. W wyniszczeniu obserwuje się postępujący spadek masy ciała u chorego, na skutek niedostatecznej ilości pożywienia bądź jego słabej jakości. Niedobór makroskładników powoduje, że wstrzymana zostaje synteza białek, a organizm zaczyna czerpać energię z rozkładu tkanki mięśniowej.

Do wyniszczenia organizmu przyczynia się przede wszystkim:

  • niedostateczna podaż witamin i minerałów;
  • niedobór białka w diecie;
  • utrata masy mięśniowej;
  • zaburzenia funkcjonowania wątroby i trzustki;
  • współistniejące choroby.

Kroplówki witaminowe jako sposób na szybkie odżywienie organizmu

Co zrobić w przypadku, gdy przewlekłe nadużywanie alkoholu odcisnęło ogromne piętno na zdrowiu? Postępowanie warto rozpocząć od abstynencji oraz dogłębnego odżywienia organizmu. Uzupełnienie witamin i minerałów jest niezbędne, by uszkodzone przez alkohol tkanki zaczęły się regenerować. Niestety, wdrożenie zdrowej i zbilansowanej diety nie wystarczy, by pokryć wszystkie niedobory substancji odżywczych. Najlepszym wyborem będą kroplówki witaminowe, które pozwolą uzyskać szybką poprawę stanu zdrowia oraz samopoczucia.

Szukasz pomocy ze skuteczną i bezpieczną suplementacją? Znajdziesz ją w KacDoktorze! To sprawdzona firma oferująca odtrucie alkoholowe i kroplówki witaminowe w Warszawie oraz okolicznych miejscowościach. Pracujący tam lekarze i ratownicy medyczni mają wieloletnie doświadczenie w minimalizowaniu szkodliwego działanie alkoholu na organizm. Jak skorzystać z pomocy KacDoktora? Wystarczy jedynie zadzwonić, a specjalista dojedzie pod wskazany przez Ciebie adres już w 45 minut. Nie musisz przy tym przejmować się niewłaściwą porą – z usług KacDoktora możesz skorzystać całodobowo, w każdy dzień tygodnia.

Zadzwoń i zamów wizytę do domu, 24h / 7 dni w tygodniu. 511 833 844