Czy typ alkoholu ma wpływ na wystąpienie kaca i jego intensywność?

Opublikowany: sobota, 10 września 2022

"Nie mieszaj, bo będziesz mieć kaca!" Ile razy zdarzyło Ci się usłyszeć tę dobrą radę? Zakłada ona, że zmieszanie w trakcie jednej imprezy różnych trunków sprzyja rozwojowi syndromu dnia poprzedniego. Jak jest w rzeczywistości? Czy mieszanie napitków wpływa na nasze samopoczucie następnego dnia? Na pytanie to odpowiadamy w poniższym artykule, w którym opisujemy również związek poszczególnych typów alkoholu z rozwojem kaca.

Czym właściwie jest kac?

Według najnowszych definicji kac jest kombinacją psychicznych i fizycznych objawów, które występują dzień po epizodzie nadmiernego spożycia alkoholu. Nieprzyjemne symptomy, do których zalicza się najczęściej ból głowy, uczucie ogólnego rozbicia czy nadwrażliwość na bodźce, pojawiają się w momencie, gdy stężenie alkoholu we krwi zbliża się ku zeru. Kac, choć bezsprzecznie wynika ze spożycia zbyt dużej dawki etanolu, rozwija się w przebiegu kilku zmian fizjologicznych.

Jakie czynniki wpływają na pojawienie się kaca?

Mogłoby się wydawać, że najważniejszym czynnikiem warunkującym pojawienie się kaca jest dawka spożytego alkoholu. Nie zawsze jednak ilość spożytego trunku koresponduje z późniejszym samopoczuciem. Zdarza się, że objawy kaca pojawiają się po wypiciu dawki alkoholu, która zazwyczaj nie powinna wywoływać upojenia czy kaca. Tłumaczy się to faktem, że kac jest złożonym zjawiskiem, na którego pojawienie się i intensywność oddziałuje wiele czynników.

Literatura naukowa potwierdza, że na syndrom dnia poprzedniego wpływa między innymi:

  • spożywanie alkoholu na tzw. pusty żołądek;
  • łączenie alkoholu z innymi używkami, na przykład papierosami;
  • za krótki lub zły jakościowo sen po spożyciu alkoholu;
  • aktywność fizyczna w trakcie spożycia alkoholu;
  • występowanie choroby alkoholowej w najbliższej rodzinie;
  • typ osobowości.

Czy mieszanie różnych trunków sprzyja pojawieniu się kaca?

Odpowiedź na to pytanie nie jest tak jednoznaczna, jak mogłoby się wydawać. Nauka wprawdzie przeczy, by łączenie wódki z piwem czy whiskey z ginem mogłoby zwiększać ryzyko pojawienia się kaca lub wpływać na jego intensywność. Pomiędzy poszczególnymi trunkami nie zachodzi żadna reakcja, która mogłaby pogarszać samopoczucie imprezującej osoby.

Warto jednak podkreślić, że mieszanie różnych trunków sprzyja spożyciu większej dawki alkoholu niż ma to miejsce w przypadku picia tylko jednego napitku. Ten fakt niewątpliwie sprzyja wystąpieniu kaca. Część specjalistów twierdzi także, że picie poszczególnych alkoholi sprzyja pojawieniu się konkretnych objawów kaca. Zmieszanie jego różnych rodzajów, zwłaszcza tych, które drastycznie różnią się składem, może spowodować nakładanie się poszczególnych symptomów kaca, zwiększając jego intensywność.

Typ alkoholu a syndrom dnia poprzedniego

Odpowiadając na tytułowe pytanie – rodzaj spożywanego alkoholu może mieć wpływ zarówno na wystąpienie kaca, jak i jego intensywność. Naukowcy nie mają co do tego wątpliwości i wskazują, że głównym wytłumaczeniem tego zjawiska są kongenery. Są to rozmaite związki chemiczne, takie jak taniny, aldehydy czy metanol, które występują w niektórych trunkach w niewielkim stężeniu, ale odpowiadają za ich smak, zapach czy kolor. Przyjmuje się, że kongenery zwykle są produktami ubocznymi fermentacji alkoholowej, choć mogą pojawiać się także w procesie starzenia trunków czy naturalnej degradacji. Obecnie wiadomo, że część kongenerów może negatywnie wpływać na samopoczucie człowieka, przyczyniając się do rozwoju kaca.

Które alkohole zawierają najwięcej kongenerów, przez co ich spożycie jest obarczone największym ryzykiem kaca? Do tej grupy zalicza się przede wszystkim:

  • whiskey;
  • brandy;
  • tequila;
  • ciemny rum;
  • czerwone wino.

Alkohole wyróżniające się niską zawartością kongenerów, przez co rzadziej wywołujące kaca, to między innymi:

  • wódka;
  • gin;
  • białe wino;
  • szampan;
  • jasny rum;
  • piwo pszeniczne.

Męczy Cię kac? Pomyśl o odtruciu alkoholowym!

Pomimo wszelkich starań, po ubiegłonocnej imprezie męczy Cię gigantyczny kac? Bez obaw, nie musisz marnować całego dnia na samodzielne próby poprawy swojego samopoczucia. Wystarczy, że sięgniesz po odtrucie alkoholowe, które nie bez powodu nazywane bywa najskuteczniejszym sposobem leczenia kaca. Ta kompleksowa procedura niweluje wszystkie przyczyny powstania kaca. Nic zatem dziwnego, że osoby korzystające z tej metody odczuwają wyraźną poprawę samopoczucia jeszcze w trakcie trwania zabiegu.

Odtrucie alkoholowe w Warszawie – szybkie i wygodne rozwiązanie w walce z kacem

Zastanawiasz się nad profesjonalnym odtruciem alkoholowym, jednak nie masz siły, by poszukać odpowiedniej kliniki czy dojechać samodzielnie do gabinetu? Czy wiesz, że w KacDoktorze maksymalnie uprościliśmy cały proces leczenia kaca? Zawsze możesz przyjechać do naszego nowoczesnego gabinetu w centrum miasta, jeśli jednak wolisz ciszę i komfort własnych czterech ścian, możesz też skorzystać z naszej usługi odtrucia alkoholowego z dojazdem do domu. Wystarczy, że skontaktujesz się z nami telefonicznie lub wypełnisz formularz internetowy, a nasz pracownik przyjedzie pod wskazany przez Ciebie adres.

Zastanawiasz się, dlaczego warto wybrać akurat nas? O leczeniu kaca wiemy wszystko! Cały zabieg przeprowadzany jest przez naszych doświadczonych lekarzy i ratowników medycznych, dzięki czemu zyskujesz pewność, że Twoje zdrowie i samopoczucie jest w najlepszych rękach. Przykładamy największą uwagę, by wszystkie przeprowadzane u nas procedury były zgodne z zasadami aseptyki i antyseptyki, a używane przez nas preparaty wyróżniały się najwyższą jakością.

Nie trać cennego czasu na nierówną walkę z kacem! Skorzystaj z naszego odtrucia alkoholowego i stań na nogi już w godzinę!

Zadzwoń i zamów wizytę do domu, 24h / 7 dni w tygodniu. 511 833 844