Kongenery ‒ składniki alkoholu, które pogarszają Twojego kaca

Opublikowany: poniedziałek, 24 października 2022

Kac jest zjawiskiem, na którego pojawienie się największy wpływ ma ilość spożytego alkoholu. Czy wiesz jednak, że rozwój i natężenie nieprzyjemnych dolegliwości zależy również od rodzaju spożywanego trunku? Jest to związane z obecnością w niektórych alkoholach kongenerów ‒ związków chemicznych uznawanych za produkty uboczne produkcji alkoholu. Jak dokładnie kongenery wpływają na nasze samopoczucie? W których trunkach jest ich najmniej, a w których najwięcej? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym poniższym artykule!

Czym są kongenery?

Zastanawiałeś się kiedyś, co sprawia, że poszczególne trunki różnią się kolorem, aromatem, a przede wszystkim smakiem? Walory smakowe czy zapachowe danego trunku nie wynikają bynajmniej z obecności w nim samego etanolu, a raczej mieszaniny kongenerów. Są to związki chemiczne zaliczane do rozmaitych grup chemicznych, które pojawiają się w trunku w trakcie procesów jego produkcji. Mogą to być estry czy garbniki, ale także substancje powszechnie uważane za szkodliwe, takie jak metanol, aldehyd octowy czy aceton.

Jak powstają kongenery?

Kongenery pojawiają się w trunku na drodze wielu procesów. Część z nich, w tym alkohole fuzlowe czy metanol, powstają jako produkty uboczne fermentacji alkoholowej. Zawartość kongenerów może także ulec zmianie w trakcie leżakowania danego trunku. Zależy to nie tylko od reakcji chemicznych zachodzących w trunku, ale odparowania części płynu, a nawet materiału, z którego wykonana została beczka. Na stężenie kongenerów wpływają również warunki przechowywania alkoholu, także w domu czy na sklepowych półkach.

Jak kongenery wpływają na intensywność kaca?

Badania naukowe wykazały, że wysoka zawartość kongenerów w trunku bezpośrednio koreluje z natężeniem objawów kaca. Zadziwiający jest jednak fakt, że specjaliści do dziś nie potrafią wskazać konkretnej przyczyny tego zjawiska.

Jedno z najbardziej prawdopodobnych tłumaczeń głosi, że kongenery mogą spowalniać metabolizm alkoholu, prowadząc do jego dłuższego rozkładu w organizmie. Uważa się także, że kongenery mogą stymulować uwalnianie hormonów stresu, które nasilają odpowiedź zapalną organizmu i przyczyniają się do uczucia zmęczenia i ogólnego rozbicia. Należy również pamiętać, że niektóre kongenery, takie jak metanol czy aldehyd octowy, wywierają same w sobie szkodliwy wpływ na organizm i przez to mogą pogarszać samopoczucie.

Trunki o największej i najmniejszej zawartości kongenerów

Które trunki wyróżniają się największym stężeniem kongenerów? Największe ryzyko intensywnego kaca występuje w przypadku spożywania:

  • brandy;
  • cognacu;
  • czerwonego wina;
  • tequilli;
  • ciemnego rumu;
  • ciemnego piwa;
  • whiskey.

Jeśli chcesz zmniejszyć ryzyko rozwoju kaca, warto sięgać po alkohole o mniej wyraźnym kolorze i lżejszym aromacie. Niską zawartością kongenerów wyróżnia się przede wszystkim:

  • wódka;
  • gin;
  • białe wino;
  • jasny rum;
  • jasne piwo;
  • szampan.

Nie udało Ci się uniknąć kaca? Odtrucie alkoholowe pomoże Ci stanąć na nogi!

Twój poimprezowy poranek nie należy do najprzyjemniejszych? Możesz przeczekać złe samopoczucie w łóżku. Jeśli jednak nie masz czasu lub ochoty na kilkanaście godzin zmagań z kacem, zawsze możesz sięgnąć po jedną z najskuteczniejszych metod leczenia syndromu dnia poprzedniego. Mowa oczywiście o odtruciu alkoholowym, które niweluje wszystkie objawy kaca już w godzinę!

Jak działa odtrucie alkoholowe?

Odtrucie alkoholowe nie jest bynajmniej metodą innowacyjną czy nowoczesną. Rozwiązanie to polega na dożylnym podaniu odpowiednio skomponowanych kroplówek, które zawierają w swym składzie wybrane substancje odżywcze, ale niekiedy również doraźne leki. Czym odtrucie alkoholowe różni się od dedykowanych suplementów na kaca? Przede wszystkim skutecznością! Wynika ona z wysokiej biodostępności używanych preparatów, które podawane są bezpośrednio do naczynia krwionośnego, dzięki czemu docierają w ciągu kilku minut do wszystkich tkanek i komórek organizmu.

Odtrucie alkoholowe pozwala na dogłębne nawodnienie organizmu, a jednocześnie przyspiesza usuwanie z ustroju resztek alkoholu i jego szkodliwych metabolitów. Co więcej, metoda ta umożliwia również wyrównanie gospodarki wodno-elektrolitowej i przywrócenie prawidłowej glikemii. Czy może być lepiej? Tak! Odtrucie alkoholowe uzupełnia też niedobory kluczowych witamin, a dodatkowo przyspiesza regenerację wątroby i układu nerwowego, które są szczególnie obciążone przez spożycie alkoholu.

Potrzebujesz szybko skorzystać z odtrucia alkoholowego? Jesteś w dobrym miejscu!

Szukasz pomocy w szybkim i skutecznym wyleczeniu kaca? W KacDoktorze o odtruciu alkoholowym wiemy wszystko! Nasi lekarze i ratownicy medyczni posiadają wieloletnie doświadczenie, dzięki czemu zyskujesz pewność, że Twoje zdrowie i samopoczucie są w najlepszych rękach.

Z naszych usług skorzystać możesz w nowoczesnym gabinecie zlokalizowanym w centrum Warszawy. Nasi specjaliści zajmą się tutaj Twoim samopoczuciem w spokojnej i miłej atmosferze. Jeśli jednak nie masz możliwości, by pojawić się u nas osobiście, zawsze możesz skorzystać z naszej usługi odtrucia alkoholowego z dojazdem do domu, biura lub hotelu. Wystarczy, że skontaktujesz się z nami telefonicznie lub za pośrednictwem formularza internetowego, a nasz specjalista dojedzie pod wskazany przez Ciebie adres na terenie Warszawy i okolicznych miejscowości. Usługa ta dostępna jest całodobowo, przez cały tydzień, dlatego możesz kontaktować się z nami, gdy tylko zajdzie taka potrzeba, bez obaw o nieodpowiednią porę.

Wcale nie musisz marnować całego dnia na walkę z kacem! Sięgnij po odtrucie alkoholowe i ciesz się dobrym samopoczuciem!

Zadzwoń i zamów wizytę do domu, 24h / 7 dni w tygodniu. 511 833 844